/ БГНЕС
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Израел да не бъде обсебван от гнева в отговора си на атаката на радикалното палестинско движение "Хамас" миналия месец, заявявайки, че "един ужас не оправдава друг", предаде Ройтерс.

Топдипломатът на ЕС направи изявлението при посещение в Израел, където даде съвместна пресконференция с израелския външен министър Ели Коен. Двамата говориха, след като посетиха кибуца Беери, една от целите на изненадващата атака на "Хамас" на 7 октомври.

"Разбирам вашия гняв, но може ли да ви помоля да не бъдете обсебвани от този гняв. Мисля, че може да чуете това от най-добрите приятели на Израел", каза Борел. В изявлението си в сградата на местния общински съвет, недалеч от кибуца Беери, Борел подчерта солидарността на Европейския съюз с Израел и подкрепата за правото на страната на самозащита в духа на международното право.

"Едно е обаче да защитаваш Израел, а друго – да се погрижиш за хората в нужда", допълни той. "Ето защо Европейският съюз, като застъпва правото на самозащита на Израел, едновременно с това моли за хуманитарно съдействие, за храна, вода, гориво, защита (на хората в ивицата Газа)", заяви Жозеп Борел.

Междувременно ООН търси начин да евакуира болницата "Ал Шифа" в град Газа, но възможностите са ограничени от мерки за сигурност и организационни пречки, каза за Ройтерс високопоставен служител на Световната здравна организация. Eдин от проблемите е недостигът на гориво за линейките на "Червения полумесец", които евакуират пациенти, каза за Ройтерс директорът на регионалната служба за спешна помощ за Близкия изток към СЗО Рик Бренан.
Иво Тасев/БТА