/ БГНЕС
Жертвите на земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което разтърси района на окръг Измир в петък, достигнаха 91 души, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Според данни на дирекцията от ранените при труса 994 души, 155 все още остават на лечение в болница. Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи, че до днес спасителните екипи са приключили работа в 11 от общо 17 разрушени сгради в Измир. Екипите продължават работа в 6 разрушени сгради.

Три дни след разрушителния трус в Измир - извадиха две малки момичета живи

Министърът каза също, че се очаква до 10 дни да завърши работата по оценка на щетите в сградите, чието състояние изисква най-спешна намеса. До момента са установени 58 сгради, които са с тежки щети и разрешения от труса, 66 - със средна степен на щети и 397 с леки щети.

Министърът посочи, че от вчера е започнало и разрушаване на тежко пострадали при земетресението сгради, като се планира този процес да завърши до месец.

Надежда за живот: В търсене на оцелели след страшния трус в Турция (ВИДЕО)

Курум съобщи също, че турската държавна Агенция за жилищно строителство /ТОКИ/ ще започне най-късно до месец строителна дейност за изграждане на нови жилища за останалите без подслон след труса. Министърът изтъкна, че до една година на гражданите ще бъдат предоставени здрави и надеждни жилища.
БТА