Жена се взриви в Могадишу, загинаха 10 души, от които двама спортни ръководители
Жена се взриви в Могадишу, загинаха 10 души, от които двама спортни ръководители / снимка: Reuters

Терористка, опасана с експлозиви, се взриви на церемония в националния театър на Сомалия. Загинаха най-малко десет души, ранени са десетки, предаде Асошиейтед прес.

Сред загиналите са председателят на Олимпийския комитет на Сомалия и председателят на футболната федерация на страната, казаха спортни деятели. Ранен е сомалийският министър на планирането.

Взривът е проехтял в отново отворения театър в столицата Могадишу в момента, в който на подиума, за да произнесе реч, бил премиерът Омар Осман, съобщи правителствен говорител. Премиерът не е пострадал.

От бунтовническата групировка "Аш Шабаб" поеха отговорността за бомбеното нападение и заявиха, че негова мишена са били министрите и депутати, наречени "неверници" . През август бунтовниците бяха изтласкани от столицата от сили на Африканския съюз и на правителството.

Взривът е изпълнил с дим залата, стените са били опръскани с кръв, изпочупил е столове. Хората са пищели от ужас, а войниците, намиращи се на входа на залата, започнали да стрелят, описва АП картината след атентата.

Пред театъра изнервени войници са стреляли във въздуха, за да разпръснат ужасената тълпа, която започнала да се събира около сградата на театъра, допълва БТА.

Атаката на екстремистите е извършена в момент, когато Могадишу започва да се връща към нормалния ритъм на живот след две десетилетия на хаос и насилие, отбелязва АП. На 19 март сомалийският национален театър отново отвори врата след 20-годишно прекъсване. днешната церемония бе организирана по случай първата годишнина на националната телевизия.