/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски предаде официално на представител на ЕС попълнения въпросник за започването на процес по приемането на Украйна в съюза и изрази надежда, че до седмици тя ще добие статут на кандидат-член, предаде Ройтерс.

Председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросника по време на посещението си в Киев на 8 април, като обеща Украйна да бъде приета в съюза по ускорена процедура.

Reuters: Украйна е попълнила въпросника за членство в ЕС

На видеоматериал, разпространен от украинското президентство, се вижда как Зеленски предава на представителя на ЕС документа.
 

"Силно вярваме, че тази процедура [предоставяне на кандидатски статут] ще се осъществи през следващите седмици и че тя ще бъде положителна в историята на нашия народ предвид цената, която той плаща по пътя към независимост и демокрация", казва украинският президент по време на церемонията.

По-рано днес от канцеларията на Зеленски обявиха, че очакват Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС на срещата на върха на съюза през юни.

Урсула фон дер Лайен: Искаме Украйна в ЕС

Като кандидат за членство страната трябва да започне преговори за привеждането на своето законодателство в съответствие с правната рамка на ЕС.
БТА