Украинският президент Володимир Зеленски предупреди за възможни руски атаки през предстоящите празници, предаде ДПА.

"С приближаването на празничните дни руските терористи могат отново да се задействат. Те презират християнските ценности и ценностите като цяло", заяви той в традиционното си видео обръщение.

Украинският президент призова гражданите да останат изключително бдителни в следващите дни. "Затова следете сигналите за въздушна тревога, помагайте си и се грижете един за друг", добави той.

В обръщението си Зеленски изпрати неочаквано предупреждение към Русия. "Гражданите на Русия трябва ясно да разберат, че терорът никога не остава без отговор", подчерта той.

През последните дни украинското военно командване неколкократно предупреждава за възможни ракетни нападения по инфраструктурата и енергийните доставки в страната. Днес оттам съобщиха за руска военноморска част, която включва и боен кораб с крилати ракети, придвижваща се в Черно море.

Украйна е обект на продължаващ обстрел с руски крилати ракети, снаряди и дронове камикадзе от седмици. Въпреки противодействието на украинската противовъздушна отбрана, нападенията предизвикаха сериозни щети по енергийната мрежа и доведоха до спирания на електричеството и водоснабдяването в цялата страна с цел оказване на натиск върху населението, посочва ДПА.

Разузнаването на Украйна подозира, че Русия придвижва подкрепления за войските си в източната и южната част на страната. "Врагът е увеличил придвижването по железопътните линии на войници, оборудване и боеприпаси в районите на бойните действия", заявиха днес от генералния щаб в Киев.

Оттам заявиха, че пристигане на подкрепления се наблюдава и в южната част на страната, но в Херсонска област тяхното разполагане е с цел укрепване на отбранителните линии.
В момента основните сражения в Украйна се водят в районите около източния град Бахмут, както и в близост до Авдеевка, Купянск и Лиманск в района на Донбас.
Андрей Несторов/БТА