/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ, съобщават американски медии. Това е първото посещение на Зеленски в чужда страна от началото на войната в Украйна.

Зеленски, чийто медиен талант и сурово поведение му помогнаха да привлече света към каузата на Украйна, кацна с американски военен самолет във военновъздушната база "Андрюс" след пътуване, организирано тайно поради съображения за сигурност. Той ще се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом, след което ще направи обръщение към Конгреса, който довършва работата по новия пакет от 45 млрд. долара за Украйна през новата година.

"Развълнуван съм, че сте тук", написа Байдън в Twitter малко преди пристигането на Зеленски. Телевизионни кадри показаха как самолетът е посрещнат от голям конвой на пистата.

БГНЕС

Законодателите сравниха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 г., дни след като нападението на Япония над Пърл Харбър вкарва САЩ във Втората световна война.

"За мен е особено вълнуващо да присъствам един героичен лидер пред Конгреса по време на война - в момент, в който демокрацията е поставена на карта", заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защитник на Украйна, чиято покана към Зеленски е едно от последните й действия преди републиканците да поемат контрола.

При пристигането на Зеленски Съединените щати обявиха отпускането на още 1,85 млрд. долара от предварително заделените средства за Украйна, включително за първи път на модерната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", която е в състояние да сваля крилати ракети и балистични ракети с малък обсег.
БГНЕС