Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че посещението днес в Киев на четирима европейски лидери е показало, че страната му не е сама в битката срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Украинците днес са на фронтовата линия на битката срещу руските атаки. Но те не са сами. И това се потвърждава от днешната визита на Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Марио Драги и Клаус Йоханис в Киев", написа той в приложението "Телеграм".

След срещата с лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния Зеленски каза, че Украйна е готова за пълна интеграция в ЕС. Той увери, че Украйна е готова да работи, за да стане пълноправен член на ЕС, предаде Франс прес.

"Украинците вече са заслужили правото да застанат на този път и да получат статута на кандидат за членство в ЕС", заяви Зеленски. ЕС трябва да реши идната седмица дали, или не да предостави на Украйна този статут - първи етап в един преговорен процес, който може да продължи години, отбелязва Франс прес.

Зеленски съобщи още, че е говорил с гостуващите му лидери за координацията на подкрепата за Украйна и следвоенното възстановяване, предаде Ройтерс. Украинският президент заяви, че не вярва, че който и да било световен лидер може сам да принуди Путин да спре войната и само общи усилия могат да спрат Русия. Според него само руската страната блокира усилията за мир и тя иска само война.

Зеленски каза и че е обсъдил с европейските лидери въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия и колкото по-мощни оръжия бъдат доставени на Украйна, толкова по-бързо тя ще освободи земята си. Той изрази благодарност за досегашните доставки и каза, че Украйна очаква да получи тежко въоръжение, включително модерна ракетна артилерия и системи за противоракетна обрана. "Руската агресия срещу Украйна е агресия срещу цяла Европа, срещу цялата обединена Европа, срещу всички нас, срещу нашите ценности", заяви Зеленски. Той добави, че след срещата си с Шолц силно вярва, че Германия ще помогне за удовлетворяване на украинската нужда от противовъздушна отбрана.
БТА