Завършва епохата на големите военни операции на САЩ в чужбина
Завършва епохата на големите военни операции на САЩ в чужбина / снимка: Guliver/Getty Images

Епохата на големите военни операции на американски военнослужещи в чужбина завършва, но армията трябва да е готова за изпълнение на различни задачи. Това заяви пред 3000 войници във военната база Макгуайър-Дикс-Лейкхърст президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

От тази база се изпращат военни за американските операции в Афганистан, както и в Западна Африка за помощ в борбата с епидемията от ебола.

Обама отбеляза, че когато е встъпил в длъжност в началото на 2009 г., близо 180 000 американски войници са били разположени в Ирак и Афганистан, а до края на месеца числеността им ще е под 15 000 души.

"Епохата, в която изпращахме многочислени сухопътни войски в чужбина наближава своя край. След повече от 13 години бойната ни операция в Афганистан ще завърши", заяви Обама. Той същевременно посочи, че Афганистан ще остане опасно място.

"В бъдеще военните ни сили ще са по-малочислени. Но като ваш главнокомандващ ще гарантирам, че бивате поддържани в готовност за мисиите, които ще ви се възлагат. Ще продължите да сте най-добре обучените, най-добре командваните и най-добре екипираните въоръжени сили в историята на света, защото светът ще продължи да се нуждае от вас", увери Обама.

Източник: БТА