Затягат мерките за носене на оръжие във Финландия
Затягат мерките за носене на оръжие във Финландия / БГНЕС
Финландия трябва да направи по-строги нормативните си актове за носенето на оръжие, заяви премиерът на страната Мати Ванханен, след като 22-годишен нападател уби 10 души в училище и се самоуби. Днес знамената в държавните институции във Финландия ще бъдат спуснати в знак на траур.

Полицията идентифицира нападателя. Той е възпитаник на професионалното училище в малкия град Каухайоки в Западна Финландия, където стана трагедията. Органите на реда разпитали младежа два пъти – миналата седмица и в понеделник, заради качен от него в интернет видеоматериал със стрелба.

Това е втори случай на масово убийство във финландско учебно заведение за по-малко от година. На 7 ноември 2007 г. 18-годишен уби шестима ученици, директорът и медицинската сестра в училището на градчето Туусула, а след това се самоуби.

Финландия се обявява против намеренията на ЕС за продажба на огнестрелно оръжие само на пълнолетни във всички страни членки. Във Финландия самостоятелното притежаване и използване на огнестрелно оръжие е разрешено още от 15-годишна възраст. Финландия е на трето място в света след САЩ и Йемен по притежавани оръжия на глава от населението. Ловуването е широко разпространено, но смъртните злополуки са рядкост.