/ iStock/Getty Images
Жителите на норвежки остров, където слънцето не залязва през 69 дни от годината, искат „безвремие“ и по-гъвкави училищни и работни часове, за да се възползват максимално от дългите летни дни, предаде Асошиейтед прес.

Как ни влияе смяната на времето?
 
Хората от остров Сомарьой настояват да се освободят от традиционните работни часове и "конвенционалното отчитане на времето" през периода от 18 май до 26 юли, когато слънцето не залязва, заяви днес местният жител Кйел Ове Хвединг.
 
Хвединг се срещна този месец с норвежки депутат, за да представи петиция, подписана от десетки жители на острова, в подкрепа на идеята той да бъде обявен за "свободна от астрономическо време зона". На срещата са обсъдени и всички практически и законови пречки пред това да не се обръща внимание на часовника.
 
"Малко е налудничаво, но в същото време е много сериозно", каза Хвединг.

Бразилия отменя лятното часово време
 
Сомарьой, който е разположен на север от Северния полярен кръг, е изцяло на тъмно от ноември до януари.
 
Идеята зад "свободната от астрономическо време зона" е, че неспазването на часовото време ще улесни жителите на острова, особено студентите, служителите и работниците да се възползват от ценните месеци, когато е само светло.
 
Да нямаме часовници "е чудесно решение, но ние вероятно няма да станем изцяло зона, свободна от астрономическо време, тъй като ще е твърде сложно", заяви Хвединг.
 
"Поставихме обаче времето като предмет на дискусии и можем да получим по-голяма гъвкавост (...), за да се пригодим към дневната светлина", добави той.

Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?
 
"Идеята е също така да се успокоим. Виждал съм хора, които са стресирани, тъй като са притиснати от времето", твърди Хвединг.
 
Разположен на запад от Тромсьо, островът има население от 350 души, а основен поминък са риболовът и туризмът.
 
Миналата година Финландия лобира за отмяната на лятното часово време, след като гражданска инициатива събра над 70 000 подписа.
БТА