/ ThinkStock/Getty Images
Как ни влияе смяната на времето
101172
Как ни влияе смяната на времето
  • Как ни влияе смяната на времето
Ръст на паник атаките се наблюдава при смяната на времето, такова наблюдение има прихотерапевтът Яница Неделчева. Според нея това е в резултат на стреса на организма.

Тази нощ преминахме към лятното часово време. Часовниците трябваше да преместим с час напред.
 
Преместихте ли стрелките на часовника?

"Германия, която въвежда тази промяна на времето, сега най-активно се бори това нещо да се отмени. Нещата се променят, всяка една промяна е стрес", коментира тя. Но за всяка една промяна ние можем да сме подготвени. И например, ако знаем, че ще сменим стрелките, да си легнем по-рано, посочи експертът.

Thinkstock/Getty Images

"Едно от нещата, които се случват от промяната на времето през първата седмица, благодарение на увеличение на стреса, и това не е изследвано, тогава се увеличават паник атаките при хората, които имат такъв проблем. Това е моя хипотеза, не съм го изследвала", сподели още Неделчева. Причина за това според нея са стреса и очакванията.
 
Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?

"Нашата психологическа нагласа е, че смяната на времето ще доведе до трудности с адаптацията. То наистина има биологични трудности. При хората, които имат психическо страдание, то се обостря при всяка една промяна, особено когато тя е рязка. При смяна на сезоните, смяна на мястото на живеене, дори при смяна ритъма на ежедневието", обясни психотерапевтът.

ThinkStock/Getty Images

Очаква се смяната на времето два пъти в годината да приключи през 2021 г. - така гласува европарламентът.

От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника

До април догодина правителствата в рамките на ЕС трябва да дадат мнение кое часово време избират - лятното или зимното. В България основна тежест за избора ще има общото решение на съюза и съседните държави, за да не се създават часови зони в рамките на общността.