/ iStock/Getty Images
Точно в 03:00 ч. тази сутрин преминахме към лятното часово време и превъртяхме стрелките с един час напред. И така, та чак до 27 октомври.
 
Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?
 
С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.
 
В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.
 

Още от момента на въвеждане на тази практика обаче се води и дискусия за нейната целесъобразност.

От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника
 
Само преди дни евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 г., а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

Зимно или лятно часово време - кое, как и на какво влияе?
 
До 1 април 2020 г. страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото, ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена. Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 г. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври с.г.

48% от българите искат да остане зимното часово време