Заседанието от процеса за клевета срещу медиците днес може да завърши с пледоарии
Заседанието от процеса за клевета срещу медиците днес може да завърши с пледоарии / netinfo

Възможно е днешното заседание от процеса на двамата либийски офицери срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф Хаджудж за набедяване да завърши с пледоарии на адвокатите и прокурора. Това заяви за Дарик защитникът на медицините ни Хари Харалмбиев, който вече е в Либия и ще присъства като наблюдател в съдебната зала.

Адвокат Хари Хараламбиев заяви пред Дарик радио, че е възможно да има и нови искания на адвокатите, които ще доведат до отлагане на залючителните пледоарии.

На въпроса дали след като показания даде либийският офицер Джума Мишери, същото трябва да направи и неговият колега Абдулмаджит Шол, защитникът отговори, че най-вероятно той въобще няма да се яви в съдебната зала.

Хари Хараламбиев прогнозира, че българските медицински сестри едва ли ще бъдат разпитвани отново, но припомни думите на Валя Червеняшка от предишното заседание, че ако съдът откаже да й даде повторно думата, тя сама ще си я вземе и ще разкаже още веднъж как либийските офицери са я измъчвали.

Прокурорът поиска най-тежкото наказание за българките – три години затвор. В навечерието на предишното заседание адвокат Хараламбиев предположи, че двамата либийски офицери, които съдят сънародничките ни и палестинеца за набедяване, подготвят Върховния съд на Либия за потвърждаване на смъртните присъди, като твърдят, че никога не са измъчвали шестимата и че те доброволно са принзнали вината си за заразяването със СПИН на повече от 400 деца.

Хари Хараламбиев заяви още, че няма индикации за това кога Върховният съд на Либия ще започне да гледа СПИН-делото срещу българските медици и палестинския лекар.