Демонстранти в Шанхай, разгневени от строгите антивирусни мерки в Китай, призоваха за оставка на президента Си Цзинпин и край на еднопартийния режим, предаде АП.

Полицията разгони протестиращите с лютив спрей, но няколко часа по-късно те се събраха отново на същото място. Полицаите пак ги разгониха и репортер на АП видя как няколко демонстранти биват задържани и отвеждани в автобус. 

БГНЕС

На видеоклип от Шанхай с проверена достоверност се вижда и чува как демонстранти скандират "Си Цзинпин! Долу! ККП! Долу!" по адрес на лидера на Китайската комунистическа партия и самата партия.

След като отвориха нови карантинни центрове: Жителите на Пекин опразниха магазините

Протестите срещу правителствената политика за "нулев ковид" и безкрайни локдауни, започнаха в петък и бързо се разпространиха из най-малко осем големи града, вкл. столицата Пекин. Това е безпрецедентна от десетилетия насам проява на съпротива срещу управляващите в Китай, коментира АП.

БГНЕС

Три години след появата на коронавируса Китай остава единствената голяма държава, която се опитва да спре разпространяването му. Стратегията за "нулев ковид" води до блокиране на достъпа до някои квартали в продължение на седмици. А в големите градове милиони хора бива тествани за ковид всекидневно, припомни агенцията.
БТА