/ iStock/Getty Images
Следващата седмица в Азербайджан и няколко страни от Близкия изток започват клинични изпитания върху хора на ваксина срещу Ковид-19, която комбинира препарата на "АстраЗенека"/Оксфорд и руската "Спутник V", съобщи Ройтерс.

През декември "АстраЗенека" обяви, че ще предприеме клинични изпитания на комбинация от двете ваксини, за да установи дали това може да подобри ефикасността на британската ваксина.

И двата продукта се приемат в две дози - първоначална и усилваща и използват безобидни аденовируси като вектори за пренасяне на генетични инструкции в организма, за да провокират клетките да произвеждат антитела. Руската ваксина използва различни вектори в двете си дози.

Двуфазната руска ваксина "Спутник V" е с ефективност от 91,6 на сто срещу симптомна инфекция на Ковид-19, сочат получили независима оценка резултати от късен етап тестове, публикувани в сп."Лансет".

Русия е готова да предложи сътрудничеството на "Спутник V" с всеки производител, разполагащ с ваксина с под 90 на сто ефективност, каза Кирил Дмитриев, директор на Руския суверенен фонд пред Ройтерс. Обединени резултати от късния етап на клинични тестове сочи, че ефикасността на ваксината на "АстраЗенека" е около 70 на сто.

По-рано днес стана известно, че във Великобритания започват изпитания за оценка на имунния отговор на комбинирана ваксина между доза от "АстраЗенека" и друга от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

"Спутник" първи в света допусна, че двете дози трябва да бъдат различни, за да предизвикат по-силен и по-дълготраен имунен отговор, устойчив на мутации", каза Дмитриев. "Така че с тези тестове другите вървят след нас", каза той и съобщи, че предстоят тестове на комбинирана ваксина на "Спутник V" с продукта на голяма китайска компания.

Дмитриев съобщи, че стотици хора в различни страни ще участват в клиничните тестове с "АстраЗенека".

Междувременно руският център "Вектор", разработил ваксината "Епиваккорона", съобщи, че е приключил с пострегистрационните тестове на препарата върху възрастни хора над 60 г., които са сред най-уязвимите от Ковид-19 и че няма данни за сериозни странични ефекти от ваксината. Ваксината беше регистрирана в Русия през октомври, припомня ТАСС.
БТА