Започва 77-ата Генерална асамблея на Интерпол
Започва 77-ата Генерална асамблея на Интерпол / netinfo

От днес до 10 октомври в Санкт Петербург ще се състои 77-ата годишна Генерална асамблея на Международната организация на криминалната полиция (Интерпол).

На форума ще бъде обсъдена възможността за разширяване на достъпа на националните полиции до базите данни на организацията, както и подготовката на полицейски кадри, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Получавайки пряк достъп от разстояние до тези бази данни, служителите на полицията в страните членки ще могат да използват възможно най-пълно информационните ресурси на Интерпол, каза началникът на руското Национално централно бюро (НЦБ) на Интерпол генерал-майор Тимур Лахонин. Генералната асамблея ще разгледа въпроса за използването на най-съвременните технологии при подготвянето на квалифицирани кадри на полицията, отбеляза той.

Дневният ред ще включва темата за противодействието на най-опасните форми на транснационална престъпност като международния тероризъм, корупцията, контрабандата на наркотици, търговията с хора, сексуалната експлоатация на деца, престъпленията в областта на интелектуалната собственост, както и издирването на престъпници чрез каналите на Интерпол, допълни Лахонин.

На сесията ще бъде разгледана молбата на Ватикана за прием в организацията и ако кандидатурата й бъде одобрена, тя ще стане 187-ата държава, членуваща в Интерпол.

На 10 октомври с тайно гласуване ще бъде избран новият президент на Интерпол.

Международната организация на криминалната полиция е създадена през 1923 г. поради необходимостта от консолидиране на усилията на националните полиции в борбата с най-опасните престъпления с международен характер. Централата на организацията се намира във френския град Лион.

Предишната Генерална асамблея на Интерпол се състоя в началото на ноември 2007 г. в град Маракеш, Мароко.