Започна референдумът за изменение на венецуелската конституция
Започна референдумът за изменение на венецуелската конституция / netinfo

Във Венецуела започна референдумът, на който венецуелците ще заявят дали подкрепят или отхвърлят предложените от президента Уго Чавес 69 промени на венецуелската конституция, предаде Франс прес.

В Каракас жителите на града бяха разбудени още в ранна утрин от сирени и военни тръби, които им припомниха, че днес за тях е съдбовен ден.

Избирателните секции отвориха врати в 6 часа местно време /10 часа по Гринуич/. 100 000 военни се грижат са сигурността в страната по време на днешния вот. Гласуват 16 милиона избиратели. Избирателните секции ще затворят врати в 16 часа местно време /20 часа по Гринуич/.

Ако бъдат одобрени, промените ще доведат до социалистическа форма на управление във Венецуела и ще позволят на Чавес да бъде преизбиран без ограничения.

Промените засягат политическото устройство на страната, икономиката и социалния живот. Сред по-радикалните изменения са удължаване на президентския мандат от 6 на 7 години, правото Чавес да се явява докато е жив на президентските избори, намаляване на работния ден от 8 на 6 часа, социално осигуряване за всички работници, забрана на големите частни земеделски стопанства, край на автономията на Централната банка, забрана на приватизацията на държавните фирми, правото за въвеждане на така нареченото безсрочно "извънредно положение", при което се прекратява разпространението на информация в случай на държавен преврат, инвазия от чужда държава, война или природно бедствие.

Направените през последната седмица допитвания на общественото мнение показаха, че само 30 процента от венецуелците подкрепят реформата на конституцията. Преди два месеца за тази реформа бяха 42 процента.