/ ЕНП/ГЕРБ
Повече от 100 представители от мрежата на международната организация "Слоу фуд" от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Македония, Румъния и Сърбия участваха във форума "Тера Мадре Балкани" в Европейския парламент в Брюксел. Това стана по покана на българските евродепутати Владимир Уручев и Андрей Ковачев.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани подписаха споразумения по различни проекти

Слоу фуд в Брюксел
ЕНП/ГЕРБ

Евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев подчерта значението на Балканите като неразделна част от Европа - географски, исторически и културно: "Знаем, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България се ангажира много силно със Западните Балкани. Аз мисля, че си струва тази инициатива да се надгражда по всички възможни начини. Един от каналите, по които става най-истинското човешко общуване, това е храната. Неслучайно казват, че човек може да има един път нужда от лекар, един път нужда от адвокат, но всеки ден, по три пъти на ден, той има нужда от фермер, нужда от храна".

Туск: ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани

Слоу фуд в Брюксел
ЕНП/ГЕРБ

"Огромното богатство, което има на Балканите, при нашите съседи, традиции при приготвяне на храни, които ги няма никъде в Европейския съюз, естествено, че отваря един нов канал за комуникация, за връзка, да се почувства силата, богатството на този район. Впоследствие то ще се пренесе в целия Европейски съюз, ще обогати цяла Европа. Важно е да се експлоатира - в добрия смисъл - този канал, защото той може да даде връзка между обикновените хора, не на политическо ниво, да засили доверието, да отвори нови врати за това доверие, което е така необходимо и от страна на ЕС към Балканите така и между Балканските страни", смята евродепутатът Уручев.