Западни издания за междинните доклади на ЕК за България и Румъния
Западни издания за междинните доклади на ЕК за България и Румъния / netinfo

Букурещ и София бяха порицани от Брюксел, пише френският "Лез еко" по повод публикуването вчера на двата междинни доклада за напредъка на България и Румъния в областта на вътрешните работи и правосъдието. Година след приемането на Румъния в ЕС Европейската комисия изрази разочарованието си от липсата на убедителни резултати, постигнати от Букурещ в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Случаят с България е още по-обезпокояващ, твърди "Лез еко" и изтъква, че страната ни е по същите причини, но освен това и заради пропуските й в борбата с организираната престъпност.

Изданието припомня, че два по-пълни доклада по темата ще бъдат публикувани от Брюксел през юни. Този невиждан надзор над държави членки, който засяга и управлението на европейските фондове и безопасността на храните, може да доведе до налагането на санкции на двете нови членове на ЕС, като например отказ на Брюксел да признае полицейските и юридическите решения, взети от София и Букурещ, допълва френският всекидневник.

България и Румъния, най-новите членки на ЕС, бяха смъмрени вчера, че не са успели да се преборят достатъчно убедително с корупцията по висшите етажи на властта и с организираната престъпност, пише британският в. "Файненшъл таймс". В междинния си доклад Европейската комисия не заплаши двете държави с незабавни санкции заради пропуските им, но ясно даде да се разбере, че има притеснения, че те напредват прекалено бавно, допълва икономическият всекидневник.

Изданието припомня, че България и Румъния са приели като условие за еврочленството им да бъдат подложени на мониторингова система, чрез която ЕК наблюдава техните усилия да се преборят с корупцията, главно в държавната администрация и съдебната система, както и с организираната престъпност. Ако София и Букурещ се провалят, ЕС може да наложи наказателни мерки във всеки момент до декември 2009 г., като например да удържи суми от средствата, предвидени за тях в областта на селското стопанство и за не добре развитите региони, допълва изданието.

Една година след като станаха еврочленки, България и Румъния получиха срок от 6 месеца, за да ускорят усилията си в борбата с организираната престъпност и корупцията. В противен случай те ще бъдат временно изключени от европейската съдебна политика и европейската вътрешна политика, пише "Интернешънъл хералд трибюн". В публикуваните вчера доклади се говори за сериозни пропуски, най-вече на Румъния, в борбата с корупцията и организираната престъпност. Санкциите биха могли да влязат в сила, ако двете балкански държави не се справят до юли тази година с проблемните области. Тогава ще бъде публикуван окончателният доклад за техния напредък, припомня изданието.

"Интернешънъл хералд трибюн" допълва, че България и Румъния са били подложени на специален мониторингов режим от страна на Европейската комисия при тяхното приемане в ЕС на 1 януари 2007 г. заради опасенията на останалите еврочленки, че ги приемат в блока прекалено рано, преди да са извършили необходимите реформи.Вестникът допълва, че вчера българският премиер Сергей Станишев е определил междинния доклад за България като честен и е обещал, че София ще активизира борбата с организираната престъпност и корупцията.