Замесиха името на Барозу в скандал за корупция в Германия?
Замесиха името на Барозу в скандал за корупция в Германия? / cнимка: Reuters

Разследване на германското правосъдие на сигнали за подкупи, които били платени за договори в чужбина, включително за продажба на подводници на Португалия, доведе до отстраняването от длъжност на португалски почетен консул, предаде АФП. Случаят предизвиква вълнение в Португалия, тъй като в него е намесено името и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Разследването проучва продажбата на две подводници на Лисабон през 2004 г. Нови свидетелства замесиха в аферата почетния консул на Португалия в Мюнхен Юрген Адолф, който е заподозрян, че получил 1,6 млн. евро за помощта си при сключването на договора с компанията Ферощаал. Лисабон вчера го отстрани от длъжност и увери, че ще окаже пълно съдействие на германските власти.

Според сп. "Шпигел" Адолф организирал през лятото на 2002 г. пряк разговор между Барозу, който тогава бил премиер на Португалия, и член на ръководството на Ферощаал, пише БТА.

На 21 април 2004 г. Португалия сключи договор с консорциума ГеЕсЦе, в който влиза Ферощаал, за закупуването на две подводници У-214 за 770 млн. евро. През февруари 2010 г. първата подводница била във финалния етап на тестване.  Според португалската преса прокуратурата на Мюнхен разследва фантомни фирми по подозрение, че чрез тях били изплатени подкупи в Португалия. В тези подкупи били намесени посредници от военноморските сили, индустрията и администрацията на Барозу. Според информации в медиите общата сума на подкупите надхвърлила 30 млн. евро.

В Португалия са започнати две съдебни процедури по случая. Едната е срещу седем португалци и трима германци по обвинение в изготвяне на фалшиви фактури по договор, свързан с продажбата на подводниците, който бил спазен само отчасти. Другата е по подозренията в получаването на подкупи при продажбата на подводниците.

Компанията Ферощаал е разследвана също по подозрения в даване на подкупи за получаване на договори в Египет, Колумбия, Аржентина и Индонезия.