Монумент в Кабулския университет, Афганистан
Монумент в Кабулския университет, Афганистан / iStock/Getty Images
Афганистанските сили заловиха "мозъка" на атаката от 2 ноември срещу университета в Кабул, когато най-малко 22 души бяха убити, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен афганистански представител. Най-малко 27 души бяха също така ранени в тази атака, при която трима мъже нахлуха в университета и го обикалях часове наред в търсене на жертви.

"Мозъкът" на атака е бунтовник на име Адил, заяви вицепрезидентът на Афганистан Амрула Салех. Той е бил вербуван от мрежата "Хакани" - групировка, свързана с талибаните. Целта на нападението е била да се упражни натиск върху правителството и то да бъде представено като слаба институция в очите на народа.

Взрив и стрелба в университета в Кабул

"Мозъкът" на атаката Адил е бивш ученик в училище за шериат, семейството му живеело в околностите на Кабул. Адил изчезнал в продължение на три години и според слуховете през това време се е подготвял за участие във въоръжен конфликт. По време на разпитите той е признал, че е получил оръжия от мрежата "Хакани".

Малко след нападението няколко афганистански представители обвиниха талибаните за него. Талибаните отрекоха да имат нещо общо. Отговорност тогава пое групировката Ислямска държава.
БТА