Жени в град Яунде, Камерун, се обучават на самозащита, за да се предпазят от насилието. В залата се предлагат курсове само за жени по бойното изкуство Krav Maga Women Protect (KMWP).

Инициативата, стартирала през май, вече е привлякла близо 30 членки, много от които са преживели насилие, съобщава VOA/Voice of America.
 
„Бях нападната на път за вкъщи след работа. Беше травмиращо – загубих всичко, пари, телефон, бижута. Чух за този клуб и се записах, за да се науча да се защитавам и да предотвратя бъдещи нападения", сподели Сара Пебле.

За някои от участничките клубът предлага облекчение от неудобството да тренират заедно с мъже, особено след инцидентите си.

„Жените, които са били нападнати, може да се почувстват уязвими в присъствието на мъже в залата. Затова създадохме това безопасно пространство, но целта ни е те постепенно да се включат и в смесените класове“, обясни инструкторът Ален Флавиен Ямб, основателят на KMWP.

Експертите смятат, че подобни инициативи помагат за възстановяване на увереността у жертвите на насилие.

Армейският инструктор Серж Дежала Епох подчерта, че е от голямо значение жените да тренират и с мъже, за да се подготвят за реални ситуации.

„При истинска атака те няма да имат избор кой ще бъде нападателят", отбеляза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA