От една нещата са доста прости. От друга – има въпроси, които следва да получат отговори и колкото по-бързо стане това, толкова по-добре. Полицейски служител не само би могъл, но и би трябвало да реагира с прилагане на сила, на помощни средства, включително и на оръжие. Нападение срещу полицейски служител, опит за убийство, защото за мен това категорично е опит да убийство, е посегателство не само срещу самия служител на реда, но и срещу държавността.

Това заяви пред NOVA председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, коментирайки въпроса какви са правата за самозащита на полицаите на фона на нападението над служител на реда в Казанлък.  

По думите му в конкретния случай колегата на ранения полицай в Казанлък е имал право да използва оръжие. „Категорично да. Това е извършване на престъпление, свързано с насилие. В такива случаи полицейският служител има право да използва оръжие”, посочи той.

Затвор от 20 до 30 г. грози мъжа, намушкал полицая в Казанлък

И допълни:

„Ако нападателят се опитва да избяга или оказва съпротива при задържане – да, може да се използва оръжие в такива случаи. Повечето колеги това най-вероятно добре го знаят. Има една подробност обаче – в чисто психологически план. И вероятно това е възпиращ фактор до известна степен. Разследването при използване на оръжие от страна на служител на МВР е доста тромав процес. В някои случаи се стига до отстраняване на служителя от длъжност за известно време, поне докато тече разследването. Освен това на употребата на оръжие се гледа отрицателно от страна на обществото. И вероятно това създава задръжки у полицаите”.