Забраниха френско списание в Мароко, обиждало исляма
Забраниха френско списание в Мароко, обиждало исляма / снимка: БГНЕС

Мароканското правителство забрани най-новия брой на френското списание "Експрес Ентернасионал" защото обиждало исляма. Министърът на информацията Халид Насири заяви, че няма друг избор освен да забрани броя заради обидното естество на статиите му. Министърът посочи, че Печатният кодекс на кралството позволява на правителството да забрани всяка публикация, обидна за исляма или краля.

Основната тема в тазседмичния брой на "Експрес" е озаглавена "Шокът Исус-Мохамед" и е посветена на отношенията между християни и мюсюлмани. В интернет-сайта на списанието се посочва, че то не разбира реакцията на Мароко.

"Експрес" отбелязва също, че въпросният му брой е отпечатан преди срещата в Рим миналата седмица между представители на християнството и исляма с цел насърчаването на диалога между двете религии, съобщава БТА.

Френското списание уверява, че е внимавало да не засегне мюсюлманите, като е променило корицата на международното си издание, което се чете в Мароко. И на едната, и на другата корица са изложени портрети на Исус и Мохамед един до друг, но в списанието, предназначено за читателите в Северна Африка мюсюлманският пророк е с покрито лице, съобразно с ислямските закони, които забраняват всякакво изобразяване на Мохамед.