Южнокорейският парламент подкрепи свалянето на президента
Южнокорейският парламент подкрепи свалянето на президента / Guliver/Getty Images

Парламентът на Южна Корея подкрепи импийчмънта на президента Пак Кън Хе заради корупционния скандал, в който беше замесена, довел до масови протести. Решението на парламента, одобрено от 234 гласа срещу 56 против, прехвърля правомощията на държавния глава в ръцете на премиера.

Човешка плацента и виагра в шумния скандал около президентката на Южна Корея

За да бъде завършена процедурата по отстраняването на Пак Кън Хе решението трябва да бъде одобрено и от Конституционния съд. Политическият скандал около Пак се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Цой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени.

КНДР за президентката на Южна Корея: „бълнува като сомнамбул"

В момента Цой и още двама високопоставени служители от президентската администрация са арестувани и са им повдигнати обвинения в злоупотреба със служебно положение и корупция.

Междувременно Пак заяви, че ще приеме решението на парламента за импийчмънт, но ще остане на поста си до произнасянето на конституционните съдии, а това може да отнеме месеци.

На 20 ноември прокуратурата на Южна Корея разпространи неокончателни резултати от разследване на скандала. Смята се, че Цой Сун Сил и двамата високопоставени президентски служители са принуждавали над 50 южнокорейски компании да прехвърлят десетки милиони долари в два контролирани от Цой фонда, специално създадени с тази цел.

Към фондовете са били насочени над 70 милиона долара. Според следователите, президентът Пак е знаела за тези действия на своята приятелка и подчинените й служители и най-вероятно сама е участвала в тях.  Южнокорейската конституция не дава възможност срещу действащия президент да бъде възбудено наказателно дело, освен за държавна измяна.

Премиерът на Южна Корея Хуан Кхьо-ан каза, че се чувства "дълбоко отговорен" заради политическия скандал, довел до импийчмънт на президента Пак Гън-хе, защото й е помагал като човек номер две в страната, предаде Асошиейтед прес.

"Бих искал най-искрено да се извиня на народа", каза Хуан, който пое президентските пълномощия, след като парламентът гласува за импийчмънт на държавния глава. Той призова управляващата и опозиционните партии да съдействат за връщане на стабилността в страната.

Източник: БГНЕС, БТА