Южна Корея ще има първата жена президент в историята си
Южна Корея ще има първата жена президент в историята си / снимкa: Reuters

Южна Корея ще има първата жена президент в историята си в лицето на Пак Гън-хе, която печели състоялите се днес избори с 50,1 на сто от гласовете, според резултатите от екзит полс, съобщиха световните агенции. Пак, която е кандидат на управляващата консервативна партия "Сенури" и дъщеря на бившия диктатор Пак Чон-хи, има съвсем малка преднина пред основния си опонент от опозиционната Демократична обединена партия Мун Дже-ин, който е подкрепен от 48,9 на сто от избирателите.

60-годишната Пак е най-голямата дъщеря на бившия южнокорейски диктатор Пак Чон-хи, който управлява страната 18 години до убийството му през 1979 г.

Основна тема на предизборните схватки беше икономиката, като опозиционният кандидат се обяви за социално ориентирана икономика и призова гласоподавателите да отхвърлят сегашния модел, следван от президента И Мюн-бак и партията "Сенури".

Пак се дистанцира от И Мюн-бак и свързва главния си опонент Мун с управлението на либерала Но Му-хен (2003-2008), който едва оцеля при процедура на импийчмънт. Мун беше шеф на канцеларията му.

Според конституцията на Южна Корея президентът може да управлява само един мандат и И Мюн-бак трябва да напусне Синия дом (президентството) в Сеул през февруари, когато изтичат 5-те му години на поста, посочва БТА.

Привържениците на Пак виждат в нейно лице силна, решителна жена, отраснала в безмилостния политически свят на Южна Корея, отбелязва Асошиейтед прес. Тя си е създала имиджа на личност, готова на саможертви - през 1974 г. Пак се отказва от следването си във Франция и се връща в родината си, за да заеме мястото на първа дама, след като южнокореец, действащ по инструкции от Пхенян, убива майка й при покушение срещу нейния баща.

Фактът, че Пак няма деца и никога не се е омъжвала, породи обаче негативни коментари по време на кампанията й. И макар че тя ще стане първата жена президент в една страна, където все още се води битка срещу дискриминацията на жените, южнокорейките не се идентифицират с нея, именно по тази причина. Според политолозите успехът й се дължи главно на популярността на баща й сред консервативните избиратели.