WikiLeaks публикува доклад на ЦРУ за износа на тероризъм от САЩ
WikiLeaks публикува доклад на ЦРУ за износа на тероризъм от САЩ / снимка: Reuters, архив

Сайтът WikiLeaks публикува таен доклад на ЦРУ, в който се отбелязват потенциалните опасности, които могат да произтекат, ако Съединените щати, започнат да бъдат възприемани като износители на тероризъм, предадоха Ройтерс и ДПА.

В документа не се разкриват държавни тайни, а по-скоро се обръща внимание на проблемите, свързани с развиващия се на американска почва тероризъм. Изтъква се опасността Ал Кайда да вербува американски граждани в чужбина или в САЩ за извършване на терористични нападения.

В такъв случай съюзниците на САЩ биха могли да изискат от Вашингтон информация за американски граждани, а евентуален отказ от страна на САЩ крие опасността съюзниците да ограничат съдействието си в борбата срещу тероризма, допълва БТА.

Миналия месец WikiLeaks публикува над 70 000 тайни американски документи за войната в Афганистан и заплаши да качи още 15 000. Вашингтон разкритикува създателите на сайта, че излагат на опасност живота на своите източници и разкриват за екстремистите методите, по които американското разузнаване събира информация за тях.

Пентагонът подозира, че зад изтичането на класифицирана информация стои редник, служещ в Ирак.

Правителството назначи разследване на изтичането и търсене на източниците на сайта.