Възнаграждение за откриването на отклонени средства на Херос в чужбина
Възнаграждение за откриването на отклонени средства на Херос в чужбина / netinfo
Властите в Германия обявиха възнаграждение от 18 милиона евро за информация, която да помогне да се открие къде бившата германска компания за инкасов транспорт "Херос" е скрила 90 милиона евро, съобщават в. "Тагесшпигел" и други германски издания.

Случаят е част от голям процес срещу "Херос", чието ръководство бе обвинено в присвояване на 270 милиона евро. Деветдесет милиона от тази сума изчезнали безследно. Днес разследващите имат някои сведения, че тези 90 милиона са укрити под формата на пари в брой, вложения в недвижими имоти, скъпи коли и други луксозни стоки в Германия, България, Австрия, Испания, Словакия и Швейцария, пише водещият всекидневник. Германските власти са готови да дадат 20 процента от тази сума като възнаграждение за насочваща информация.

Аферта "Херос" избухна през февруари 2006 г. след сигнал от един от големите клиенти на компанията. Фирмата бе принудена да обяви фалит. Според обвинението основателят на "Херос" Карл-Хайнц Вайс и трима мениджъри години наред са отклонявали средства от приходите от своите клиенти - търговци, търговски вериги и банки.

Преди две седмици съдът в Хилдесхайм осъди Вайс и тримата мениджъри на затвор между шест и половина и десет години. И четиримата са обжалвали присъдите си, сочи "Тагесшпигел".