Карикатура, вдъхновена от земетресението в Аматриче и Акумоли, публикувана тази седмица във френското сатирично издание "Шарли ебдо", предизвика вълна от възмущение в Италия, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

В Италия разследват причините за разрушенията от земните трусове

На карикатурата жертвите на катастрофалното земетресение в Аматриче и Акумоли са затиснати под няколко няколко слоя лазаня. Към карикатурата има и коментар, който гласи: "В земетресението в Италия загинаха почти 300 души. Не е ясно дали преди труса земята е изкрещяла: Аллах е велик".

Улични камери показват момента на земетресението в Италия (ВИДЕО)

Кметът на град Аматриче Серджо Пироци беше възмутен от карикатурата и попита: "Как може да се нарисува карикатура на загинали хора? Никой не е против сатирата, но не бива да се твори сатира въз основа на нещастието на хората".

Италиански политически партии изразиха възмущението си от карикатурата във Фейсбук. Според тях тя е безвкусна и оскърбителна. Обикновени италианци също осъдиха карикатурата в социалните мрежи. Те припомниха, че през януари 2015 г. италианският премиер Матео Ренци беше сред западните лидери, които участваха в Похода на мира в Париж след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Силен трус разруши сгради в Централна Италия, взе жертви

На 7 януари 2015 г. радикализираните френски братя Куаши нахлуха в редакцията на сатиричното издание и убиха 12 души. Смята се, че те са действали така заради карикатури на пророка Мохамед, публикувани в "Шарли ебдо".

Източник: БТА

видето: Nova.bg