/ iStock/Getty Images
Лекари във Виетнам се надяват да извършат успешна белодробна трансплантация на британски пилот, за да спасят живота му и да не се превърне той в първата жертва на Ковид-19 в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Пилотът от Виетнамските авиолинии, който е британец на 43 години и е представен като "пациент 91", е дал положителна проба за новия коронавирус през март и е на лечение в Болницата за тропически болести.

Белите дробове на пилота са сериозно увредени и животът му зависи от инвазивна механична вентилация, каза пред местен вестник директорът на болницата Чау. Той уточнява, че рентгеновите снимки показват, че деветдесет на сто от белия дроб не функционира.

Болницата търси подходящ донор за трансплантация. 30 доброволци са предложили да станат донори на пилота. Трансплантация на бели дробове обикновено е позволена само от донори с мозъчна смърт според виетнамските закони.

"Доброволците обясниха, че искат да спасят живота на пациента и да допринесат за усилията на страната в борбата с пандемията от Ковид-19", каза Нгуен Хоанг Фук, заместник-директор на Националния център за координация на трансплантацията на човешки органи в страната.

Виетнамски лекари извършиха първата успешна белодробна трансплантация на 7-годишно дете през 2017 г. с помощта на японски специалисти, като използваха части от бели дробове на негови роднини.

Предполага се, че пилотът се е заразил с новия коронавирус в бар в гр.Хошимин заедно с още над двадесет души. Другите пациенти са се възстановили. Британският гражданин има съпътстващи здравословни проблеми, заради които състоянието му е влошено, каза говорителката на виетнамското външно министерство.

Виетнам има 312 потвърдени случая на зараза с новия коронавирус и нито един смъртен случай на пациент с Ковид-19. 
БТА