/ iStock/Getty Images
Във Великобритания работниците, излезли в принудителен отпуск заради коронавируса, бяха насърчени да работят в селското стопанство за събиране на реколтата от плодове и зеленчуци, предаде БНР.

Министърът на околната среда Джордж Юстъс заяви, че само една трета от работната сила в сектора е налична. Голяма част от работа обикновено се върши от сезонни работници имигранти. Въпреки съобщенията за чартърни полети с работници от Румъния, фермерите заявиха, че пандемията силно ограничава достъпа на работници от чужбина и не могат да заменят тяхната липса с наемане на британски работници. Ето защо Юстъс призова британците, които са в принудителен отпуск заради пандемията, да се притекат на помощ.

Министърът отбеляза, че за момента недостигът на работна ръка не се усеща, защото е твърде рано за реколтата, но през юни картината може да бъде много по-различна. Излезлите в принудителен отпуск работници имат право да си търсят работа другаде по време на карантината стига техните работодатели да нямат нищо против.