Върховният съд отхвърли последната жалба срещу преизбирането на Мушараф
Върховният съд отхвърли последната жалба срещу преизбирането на Мушараф / снимка: БГНЕС

Върховният съд на Пакистан отхвърли последната жалба срещу преизбирането на президента Первез Мушараф на изборите от 6 октомври, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на съда Аршад Мунир. По този начин беше отстранена последната пречка официално да бъде обявено преизбирането на Мушараф и той да подаде оставка като началник щаб, както беше обещал.

Генерал Мушараф, дошъл на власт с преврат преди осем години, беше триумфално преизбран на 6 октомври с гласуване в двете камари на националния парламент и четирите регионални законодателни органа. Освен че са лоялни на президента, техният мандат е към края, припомня Франс прес.

Опозицията твърди, че Мушараф не отговаря на критериите да бъде избран, тъй като по конституция той трябва да напусне поста на началник щаб преди изборите. Опозицията оспорва и самата валидност на изборите, тъй като бъдещият държавен глава трябва според нея а бъде избран от новия състав на законодателните събрания, които ще бъдат съставени след парламентарните избори.

Заради жалбите Върховният съд отложи обявяването на резултатите от президентските избори.

Междувременно Мушараф въведе на 13 ноември извънредно положение и на следващия ден промени състава на Върховния съд, като изгони по-покорните съдии.

Новият състав на съда отхвърли в понеделник пет от общо шестте жалби срещи избора на Мушараф. Остана една, която не застрашаваше победата на държавния глава.

Мушараф отдавна обещава да напусне поста си като началник щаб, щом бъде оповестено преизбирането му и уверява, че ще положи клетва като "цивилен президент". Очаква се това стане тази събота или неделя.

Съдът взе решение в момент, когато Пакистан е застрашен от повторно изключване от Общността на нациите след преврата през 1999 г., тъй като страната отказва да прекрати извънредното положение, припомня Ройтерс. Правителството призова общността на нациите, в която членуват 53 държави, да не привежда в действие заплахата да суспендира членството на Пакистан заради това, че не е спазил изтичащия днес краен срок да отмени извънредното положение.