За седемте години, в които е художник, украинката София Дзюблюк е създала повече от 120 стенописа
Ирпин, град в района на Киев, беше под руска окупация. Властите казват, че над 70% от инфраструктурата му е повредена. Когато руснаците се оттеглиха, някои жители започнаха да се връщат от чужбина, за да помогнат за възстановяването на града. 

Това съобщава Павел Суходолски за Voice of America (VOA) в своя репортаж от Ирпeн, Украйна. Суходолски, който работи като видеограф, разговаря с украински художник, занимаващ се със стенописи, който напуска САЩ и се завръща в Ирпин въпреки войната.  За седемте години, в които е художник, украинката София Дзюблюк е създала повече от 120 стенописа, включително един в американския град Шарлот, Северна Каролина. Тя се озовава в Шарлот, след като бяга от руските атаки срещу родния град Ирпин, в района на Киев, предава VOA.  

„Градът ни беше под окупация. Ракета удари ограда близо до къщата ни. Всички прозорци бяха изпочупени”, разказва София Дзюблюк.  

Тя намери убежище и приятели в Северна Каролина - като местния художник Сидни Дуарте, който насърчи Дзюблюк да нарисува стенопис за войната на Русия срещу Украйна, съобщава VOA. 

Дзюблюк посочва, че е имала добър живот в САЩ, но когато получила шанса да се върне в Ирпин не се поколебала.  

„Можех да участвам в програмата, която позволява да остана да работя законно в САЩ, но когато видях, че се създава проектът за възстановяване на Ирпин, разбрах, че искам да участвам в реконструкцията на моя град“, казва художникът.  

София се върна в Украйна през май и работи като доброволец в Ирпин. Тя помага за възстановяването на местно училище, предава VOA. 

Руски бомби разрушиха физкултурния салон на училището. Покривът и стените са повредени, а стените на класната стая са покрити със сажди. Дзюблюк и нейните колеги художници решиха да правят това, което умеят най-добре — да рисуват стенописи. 

Но ще са необходими повече от стенописи, за да се поправи този град. 70% от инфраструктурата на Ирпин е повредена или напълно унищожена по време на войната. Над 16 000 жители загубиха домовете си, а повече от 60 000 намериха своите значително повредени, съобщава още порталът. 

„Разработваме нова концепция за града. Това е много вдъхновяващо, особено след като има директна комуникация с местните власти — можем да говорим с кмета и да представим идеите си за реконструкцията на града“, посочва София Дзюблюк. 

Екип от реконструктори има големи планове за Ирпин, а Дзюблюк е щастлива да бъде част от плана. Надеждата е да се възстановят и модернизират всички разрушени сгради и да се добави повече цвят към този някога процъфтяващ град, предава VOA. 
Voice of America/VOA/VESTI.BG