Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева / БГНЕС, архив
Министерството на външните работи се зае със случая за нелепо загиналото българче в Турция. Трагедията се случи на 7 юни, когато 7-годишната Вивиан се спуснала по водна пързалка в курорта Дидим и била ударена в корема от друго дете.

7-годишно българче загина при инцидент в Турция

По-късно момиченцето починало в болница, а родителите разказаха за много въпросителни около смъртта му. Близките призоваха държавата да съдейства, за да си търсят правата. По указания на външния министър Захариева незабавно бе осъществен контакт със семейството с молба да предоставят документите, с които разполагат, съобщиха от ведомството.
 
Документите бяха получени на турски език и вече са предоставени на Генералното консулство на България в Истанбул с указания да се запознае с тях и да изпрати консулско лице, което да установи контакт с местните власти.
 
Българският консул Момчил Русинов вече пътува с цялата събрана информация, за да изясни на място обстоятелствата около смъртния случай, съобщи още министерството. Той ще посети прокуратурата в областния център Айдън, разследващите полицаи в Дидим и управителя на хотела, в който е станала трагедията.
 
Отделно Генералното консулство ще поиска от Прокуратурата на Република Турция информация за водените процесуално-следствени действия, информира още Министерството на външните работи.