Външният дълг на Ирак ще бъде опростен при национално помирение
Външният дълг на Ирак ще бъде опростен при национално помирение / netinfo

Основните кредитори на Ирак, в това число и Саудитска Арабия, няма да отпишат многомилиардния външен дълг на Ирак и няма да оказват финансова помощ, ако тази страна не постигне напредък към национално помирение, заяви в интервю за Асошиейтед прес постоянният представител на САЩ в ООН Залмай Халилзад.

Халилзад бе сменен на поста посланик на САЩ в Ирак през март след 21-месечен мандат.

"Иракчаните са поели задължения да приемат пакет от мерки в икономиката, в политиката и в сферата на сигурността", подчертава Халилзад. "В замяна на това международната общност пое задължението да оказва помощ на Ирак". Тази помощ, включително и опрощаването на външния дълг, подчертава американският дипломат, зависи от напредъка, който страната ще постигне. "Те (иракчаните) не могат да очакват помощ, ако не изпълнят своите задължения", посочва Халилзад в интервюто си.

Въпросът с уреждането на външния дълг на Ирак е от изключително значение за тази страна, тъй като голяма част от нейната инфраструктура, започнала да се разпада още по времето на Саддам Хюсеин, тепърва трябва да се възстановява след пораженията, нанесени през войната през 2003 г., посочва АП.