/ БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от изявлението на европейския външен министър Жозеп Борел относно ситуацията с пререгистрацията на номерата на автомобилите в Косово и обяви, че в следващите дни ще направи обръщение към гражданите, за да ги информира за натиска, оказван върху Сърбия и за решенията на държавата по други важни въпроси, предаде Танюг.

Вучич каза, че поради настоящата ситуация в страната може да отмени някои предварително планирани посещения в чужбина.

Борел заяви по-рано днес, че "разрушителни действия като палежа на автомобили са неприемливи. Споразуменията в диалога трябва да се спазват. Призовавам всички да действат сдържано", написа Борел в Туитър.

Косово ще подаде молба за членство в ЕС през декември

Вучич заяви, че е шокиран и притеснен от изявлението на Борел и други хора и затова ще изчака да мине посещението на /европейския посредник Мирослав/ Лайчак, след което може да се случи така, че да отмени някои от визитите си в чужбина, които са важни и договорени предварително, поради ситуацията в страната.

Той обяви, че ще се обърне към гражданите на Сърбия в събота, неделя или понеделник.

"Ще им разкажа подробности от предишни разговори и искам да ги запозная с целия натиск и лицемерие, както и да не крия нищо от тях. И накрая да кажа какви са нашите решения, както и да кажем на хората какво ще правим и по всички други важни въпроси - за енергоносителите, храната и всичко друго", каза Вучич.
БТА