/ БТА
Няколко институции в Берлин съобщиха, че са получили заплахи за поставена бомба, след като по-рано днес и вчера подобни случаи имаше и в няколко училища и медийни организации в други части на Германия, предаде ДПА.

Полицията съобщи, че такъв сигнал е получила централната жп гара в Берлин. На железопътния оператор "Дойче бан" е бил изпратен тази нощ имейл, каза тази сутрин говорител на полицията, а по-късно полицейските служители на централната гара са направили оценка на опасната ситуация.

Телевизия Ер Те Ел, къщата музей на Вили Брант и централата на Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц също са получили бомбена заплаха.

Заплахи за поставено взривно устройство са получили вчера и днес редица училища, радио станции, както и обществената телевизия Цет Де Еф. За някои от случаите полицията заяви, че зад заплахите стои палестинската радикална групировка "Хамас".

Бомбени заплахи в централата на телевизия ZDF и в няколко училища в Германия

Основно училище в южната провинция Бавария бе евакуирано тази сутрин след втора бомбена заплаха, като полицията съобщи, че тя е получена чрез имейл, в който е имало линкове, водещи към сайтове, свързани с "Хамас". 

В столицата на Тюрингия - Ерфурт, са били отправени заплахи към три училища, които обаче не са били за бомба, а "заплахи за насилие", каза полицията пред ДПА. В същото време сградата, в която се помещават три радиостанции в Тюрингия - "Антене Тюринген", "Ландесвеле Тюринген" и "Радио топ40", бе евакуирана след получена по имейла заплаха за взривно устройство, като полицията смята, че имейлът е бил изпратен от "Хамас". Сградата се проверява сега за наличие на експлозиви.

Вчера заради заплахи към няколко училища започнаха мащабни полицейски операции из цялата страна. Училища в провинциите Бавария, Баден-Вюртемберг, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония и Тюрингия са получили заплахи. При проверките в сградите не е открито нищо подозрително.