Над 5 млн. души са имигрантите от Китай
От множество магазини за китайски стоки до китайски ресторанти – за имигрантите от Китай сега е по-лесно да се почувстват у дома, въпреки че вече са предпочели живот в Съединените щати.

През миналата година бяха отбелязани 80 години от падането на забраната за китайски работници да емигрират в САЩ. Днес американските университети са предпочитани от китайските студенти, а все по-често незаконни мигранти поемат рисково пътуване – със самолет до Еквадор, а след това пеша, с лодки и автобуси до границата между Мексико и САЩ, пише Voice of America.

„Всички в Китай знаем, че нашето правителство е твърде властно и контролиращо”, споделя китаец, който е предпочел да емигрира по този път със семейството си. Наблюдатели отчитат рязък скок в опитите за незаконно преминаване на границата между Мексико и САЩ – от около 2000 през 2022 г. до повече от 24 000 през миналата година. Не са малко и докладваните случаи на расова дискриминация срещу китайците в САЩ – 88% от тях свързани с някаква форма на тормоз, най-често вербален, допълва VOA. Някои щати пък приемат противоречиви мерки като забрана за притежание на имоти.

Натиск към хората, избрали да емигрират, има и от страна на Китай, където тези хора са обвинявани за липса на патриотизъм и национална принадлежност. Не всички китайци обаче се сблъскват с трудности. Много от тях споделят, че са се приобщили успешно, допълва Voice of America.
 
Voice of America/Nova.bg