/ БТА
"Наблюдава се увеличение в броя на хората в Полша, желаещи да им бъде поставена ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca", заяви премиерът Матеуш Моравецки.

Думите му идват след съобщения, че на някои места около 70 % от хората не са искали да се имунизират с тази ваксина, притеснявайки се за безопасността й, предаде Ройтерс.

Възобновиха ваксинациите с AstraZeneca в Европа (ВИДЕО)

"Сутринта получих доклад, който показва, че все повече хора желаят да се ваксинират като цяло и че все повече хора искат да им бъден поставен препарата на AstraZeneca", каза Моравецки пред репортери. "Това показва, че сме взели правилното решение, като не преустановихме ваксинацията с AstraZeneca.

Определено има повече желаещи да бъдат имунизирани с тази ваксина", добави той. След като за кратко спряха да я използват, много европейски страни възобновиха поставянето на ваксината на британско-шведската компания, когато европейският регулатор заяви, че тя е безопасна. Полша обаче в нито един момент не прекъсна използването й с мотива, че ползите надвишават възможните рискове.

Полша с над 25 000 нови случая на коронавирус

Шефът на канцеларията на Моравецки Михал Дворчик, който освен това отговаря и за ваксинацията, каза в събота, че в някои ваксинационни пунктове делът на хората, които не са се явили за имунизация, е достигнал до 70 процента. Той обаче заяви, че нараства броят на хората, записващи се за ваксинация през тази седмица в сравнение с предишната седмица.

Полша се бори със спираловидно повишение на заболеваемостта на фона на трета вълна, движена от силно заразния вариант на коронавируса, който за пръв път беше засечен във Великобритания.

Министърът на здравеопазването Адам Неджелски заяви, че всекидневният брой на заразените ще продължи да расте още две-три седмици. В 38-милионна Полша са регистрирани 2 073 129 коронавирусни инфекции и 49 365 починали. 
БТА