Европейските държави подновяват използването на ваксината на AstraZeneca, след решението, че тя е безопасна.

В Европа, обаче няма достатъчно ваксини, за да бъде спряна третата вълна, предупреди германският здравен министър. Германия, Франция, Италия и Испания вече подновиха имунизацията с препарата. Други обаче - като Норвегия, Швеция и Дания, ще разгледат допълнително становището на Европейската агенция по лекарствата, преди да решат.

„Агенцията по здравеопазването се нуждае от още няколко дни да анализира ситуацията и как ваксината на AstraZeneca може да се използва в Швеция. Надяваме се да обявим положителен резултат следващата седмица и да кажем, че ще използваме този препарат”, заяви Йохан Карлосон, директор на Агенцията по здравеопазване на Швеция.

Френският премиер се ваксинира на живо с „AstraZeneca” (СНИМКИ)

Британският премиер Борис Джонсън днес се ваксинира публично с препарата на AstraZeneca и призова сънародниците си да направят същото. „Ваксината на Oxford/AstraZeneca е безопасна. И ваксината на Pfizer е безопасна.

Това, което не е безопасно, е да се заразите с COVID-19 и затова е толкова важно да се ваксинирате, когато дойде вашият ред”, заяви той. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обаче предупреди, че няма достатъчно ваксини, за да излезем по-бързо от третата вълна на заразата.

САЩ доставят 4 млн. дози от AstraZeneca в Канада и Мексико

Случаите в Германия нарастват през последните седмици, а данните сочат, че новозаразените за последните 24 часа в страната са 17 500. „Увеличаващият се брой случаи означава, че не можем да предприемем стъпки за облекчаване на мерките в следващите седмици. Дори напротив - може да се наложи да направим няколко крачки назад”, категоричен е той.

Нови строги мерки налага и Полша след 26 хиляди нови случая за денонощие. От събота страната затваря търговските центрове, хотелите, културните и спортни обекти до 9-ти април.

Ресторантите ще предлагат само доставка на храна по домовете. Учениците от 1-ви до 3-ти клас също преминават в дистанционна форма на обучение.
nova.bg