САЩ ще отпуснат 4 млн. дози от Оксфордската ваксина на съседите си Канада и Мексико
САЩ ще отпуснат 4 млн. дози от Оксфордската ваксина на съседите си Канада и Мексико / Gulliver/Getty Images
САЩ ще изпратят 2,5 милиона дози от коронавирусната ваксина на AstraZeneca в Мексико и още 1,5 милиона за северния си съсед Канада. Това съобщи прес секретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от"Интерфакс".

„Мога да потвърдя, че имаме седем милиона дози AstraZeneca на склад и финализираме плановете да отпуснем 2,5 милиона от тях на Мексико и 1,5 милиона на Канада“, каза Псаки.

В Белия дом не бяха дадени други подробности.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с канадския премиер Джъстин Трюдо и с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Те изтъкнали, че страните им се нуждаят от голям брой дози от ваксината.

По-рано медиите писаха, че САЩ са натрупали милиони дози от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, но не я използват и не я изпращат в други страни, където лекарството вече е одобрено за употреба. В Съединените щати се извършва мащабна имунизационна кампания срещу COVID-19 - към днешна дата 75,5 млн. души са получили поне една доза от трите ваксини (Johnson & Johnson’s, Pfizer-BioNTech и Moderna), а 41 милиона американци са напълно ваксинирани. 

Превод и редакция: DarikNews