Учените не са открили повишен риск от тромбози сред повече от 20 000 души, получили поне една доза от ваксината на AstraZeneca
Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca (АстраЗенека) осигурява силна защита срещу заболяване и пълна защита срещу хоспитализация и смърт при всички възрастови групи, сочат резултати от клинични тестове в САЩ, обявени от компанията и цитирани от Асошиейтед прес.

Компанията AstraZeneca съобщи, че експертите ѝ не са идентифицирали проблеми с безопасността на ваксината, включително и образуване на тромби, за което се съобщава в Европа. Учените не са открили повишен риск от тромбози сред повече от 20 000 души, получили поне една доза от ваксината на AstraZeneca
Тя е разрешена за употреба в повече от 50 страни, но все още не е получила зелена светлина в САЩ. В американското изследване са участвали над 30 000 доброволци, две трети от които са приели ваксината, а останалите - плацебо.

AstraZeneca съобщи в изявление, че ваксината ѝ срещу COVID-19 е със 79 на сто ефективност при предотвратяване на симптоматично протичане на инфекцията и е 100 процента ефикасна срещу тежко протичане на болестта и нужда от хоспитализация. Изследователите казват, че ваксината е ефикасна при всички възрастови групи, включително и при по-възрастните, което не бе установено при предишни проучвания в други страни.

"Тези резултати потвърждават наблюдаваните преди", каза Ан Фолси от медицинския факултет на университета в Рочестър, един от ръководителите на изследването. "Вълнуващо е, че наблюдаваме същите резултати за ефективност за пръв път и при хора над 65 години". Джулиан Танг, вирусолог от университета в Лестър, който не е участвал в изследването, го определя като "добра новина" за ваксината на AstraZeneca. "Предишните тестове във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка бяха проведени по различен и непоследователен начин и се смяташе, че американският регулатор никога няма да одобри ваксината на AstraZeneca на тази база, но сега американските клинични тестове потвърждават ефективността на тази ваксина", каза той.

Учените очакваха резултатите от проучването в САЩ с надеждата, че то ще внесе яснота по въпроса колко добре действа ваксината.

Великобритания първа одобри използването на ваксината въз основа на частични резултати от изпитания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка, според които ваксината е 70 на сто ефективна. Тези резултати бяха помрачени от грешка в производството, която доведе до това, че част от участниците получиха само половината от първата доза. Учените отначало не признаха за тази грешка.

El Pais: Ваксината AstraZeneca – грешките, помрачили историята на успеха

След това дойдоха и други въпроси за това колко добре ваксината защитава по-възрастните хора и колко дълъг да е периодът между двете дози.

Някои европейски страни, сред които Германия, Франция и Белгия, първоначално не предлагаха ваксината за възрастните си граждани и промениха решението едва, след като данните показаха, че тя предлага защита на възрастните хора.

Миналата есен американското управление по храните и лекарствата спря за шест седмици проучването на ваксината на компанията сред 30 000 американци, докато регулаторът не получи пълна информация, свързана с неврологични оплаквания от Великобритания и в крайна сметка не се установи, че няма доказателства оплакванията да са свързани с ваксината.

ЕС: Ваксината на AstraZeneca е сигурна, проверката продължава

Повече от десет страни, предимно в Европа, миналата седмица временно прекратиха използването на ваксината на AstraZeneca след съобщенията за поява на тромбози при имунизирани. На 18 март Европейската агенция по лекарствата обяви след проучване, че ваксината не повишава риска от тромбози, но не може да се изключи, че е свързана с два много редки вида тромбози.

Франция, Германия, Италия и други страни възстановиха имунизирането с ваксината в петък, а някои водещи политици се ваксинираха именно с нея, за да покажат, че е безопасна.

От AstraZeneca обявиха, че ще продължат да анализират данните от САЩ и че те скоро ще бъдат публикувани в научно издание.
БТА