/ iStock/Getty Images
Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 е е сигурна и ефективна. ЕАЛ уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава.

Директорът на ЕАЛ Емер Кук поясни, че тежките случаи не са неочаквани, когато милиони биват ваксинирани. Ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози - случаите са малко на брой и редки, но много тежки, добави тя. Кук поясни, че оценката е според наличните досега доказателства. "Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите", добави тя. По нейните думи предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.

Ще извършим допълнително разследване на случаите на тромбоза. Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания, допълни Кук. Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на провяраващата комисия към ЕАЛ Сабине Щраус Европейската агенция по лекарствата съобщи на 11 март, че проучва проблем, свързан със съсирването, заради който няколко европейски държави, сред които и България, прекратиха временно използването на ваксината на AstraZeneca  и Оксфордския университет.
БТА