Европейската агенция по лекарствата поиска към страничните ефекти от ваксината на AstraZeneca да бъдат добавени тежки алергични реакции, но добави, че препаратът остава безопасен за използване
Няма причина да не се използва ваксината срещу COVID-19 на компания AstraZeneca, заяви Световната здравна организация, след като няколко европейски страни преустановиха ползването ѝ като предпазна мярка, предаде Франс прес.

"Да, ние би трябвало да продължим да използваме ваксината на AstraZeneca, няма причина да не го правим", заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис в Женева

Тя подчерта, че експерти на организацията проучват информацията за образуването на кръвни съсиреци, но отбелязва, че към момента не е установена връзка между ваксината и подобни ефекти.

"Трябва винаги да се уверяваме, че проучваме всички предупреждения за безопасност, когато разпространяваме ваксини, и трябва да ги разгледаме, но няма никакви индикации за това ваксината да не се използва", добави тя.

AstraZeneca бави договорените си доставки в ЕС, но изнася ваксини извън Европа
Gulliver/Getty Images

Същевременно Европейската агенция по лекарствата поиска към страничните ефекти от ваксината на AstraZeneca да бъдат добавени тежки алергични реакции, след като такива са установени във Великобритания.

Европейският регулатор посочи, че е "препоръчал актуализиране на информациите за продукта, за да бъдат включени като странични ефекти анафилаксия и свръхчувствителност (алергични реакции).

Европейската агенция по лекарствата обаче добави, че ваксината остава безопасна за използване. "След внимателен преглед на данните (комитетът) прецени, че е възможна връзка в някои от случаите", добавя агенцията. 

Блокираха ваксината на AstraZeneca у нас

Агенцията обяви на 11 март, че проучва проблем, свързан със съсирването, заради който няколко европейски държави, сред които и България, прекратиха временно използването на ваксината на AstraZeneca  и Оксфордския университет.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че държавите от ЕС имат правото да предприемат мерки, които не са препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), стига да не са в противоречие с препоръките на агенцията.
БТА