Време е политиците да се вслушат в народа, според Кунева
Време е политиците да се вслушат в народа, според Кунева / netinfo

За първи път в доклад на Европейската комисия се използват толкова широко данни от проучвания на общественото мнение, каза в Брюксел след представянето на докладите за България еврокомисарят Меглена Кунева. Тя добави, че е време политиците в България да се вслушат в народа, и че това не трябва да става само чрез избори.

Заседанието на комисията по докладите за България е продължило повече от два часа, което означава, че решението не е било лесно, добави Кунева. Ето какво отговори еврокомисарят на въпрос дали върху тона на доклада е повлияла надменността на български политици, които до последно отричаха изводите в документа:


Ако става въпрос дали условията, в които се провеждат проверките, влияят, да, това е един от белезите, защото това, което ще видите, много са важни приложените доклади на експертите към решението на комисията и ще ви кажа защо. Комисията не може да вземе решение, различно от изводите, които могат да бъдат направени през докладите. Този доклад, който ние виждаме от комисията, се базира на експертните доклади, които в продължение на цяла година са правени. Комисията не може да се разреши да приложи едни доклади и да направи изводи, които не се покриват от докладите. Затова атмосферата, в която се провеждат тези експертизи е много важна. Когато дойдат експертите, те не отиват да говорят с министъра на правосъдието, защото министърът на правосъдието не е съдебната система. Те отиват да говорят със съдии, с прокурори, с полицаи навсякъде в страната. И повярвайте ми, няма начин нещата да не излязат такива, каквито са в действителност. Кунева даде пример, посочен в доклада и това са данни на Националния център за изследване на общественото мнение. Според тях повече от 37 на сто от анкетираните българи са казали, че влизането на страната в Европейския съюз няма да намали корупцията.

„Всъщност това е обезпокоителното. И пак ще кажа, политикът трябва да умее да следва и да води”, допълни Меглена Кунева.