Влошава се здравето на отвлечения в Нигерия българин
Влошава се здравето на отвлечения в Нигерия българин / БГНЕС
Екстремистите от Движението за освобождение на делтата на Нигер твърдят, че здравето на отвлечените от тях двама чужденци, българин и шотландец, се влошава, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА.

Екстремистите поеха отговорност за отвличането на двамата петролни работници, служители на местната петролна компания "Пийк петролиъм" в щата Байелса в делтата на река Нигер, но не разкриха самоличността им, отеблязва агенцията.

В имейл до агенцията говорител на групировката заявява, че няма да освободят заложниците си, докато "Пийк петролиъм" не изпълни исканията им за развитие на района.

Той казва, че заложниците, чието здравословно състояние се влошавало поради липсата на медицински грижи и болнични заведения, няма да бъдат пуснати на свобода, докато петролната компания не изпълни искането за развитие на инфраструктурата в района на общността алабени, на чиято територия работи.

На 9 юли министерството на външните работи в София съобщи, че по информация на посолствотго на България в Абуджа на 9 юли в южния щат Делта заедно с британски гражданин е бил отвлечен от неизвестни лица българският гражданин Кирил Рафаилов Елевтеров при нападение над британската петролна компания EXPROGROUP.