Владимир Путин обсъжда газови договори с Либия
Владимир Путин обсъжда газови договори с Либия / снимка: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин ще посети Либия. Очаква се по време на посещението да обсъди газови договори и продажби на оръжия, предаде Франс прес. "Няколко търговски споразумения, в това число меморандум за сътрудничество между "Газпром" и либийската национална петролна компания, са почти готови", съобщи източник от администрацията на

Путин, който обаче не уточни дали споразумението с "Газпром" ще бъде подписано по време на визитата на руския президент. "Газпром" и руската петролна компания "Татнефт" вече експлоатират шест газови и петролни находища в Либия, добави източникът.

По време на посещението на Путин ще се обсъди и помощта на Москва за развиване на "ядрената програма за граждански цели" на Либия, каза представителят на Кремъл. Други теми за обсъждане ще са договори за продажба на оръжия на Триполи на обща стойност близо 3 милиарда долара. Възможно е те да бъдат подписани по време на визитата на Путин, съобщават източници от руското министерство на отбраната. Идеята е Либия да закупи руско въоръжение и в замяна да бъде опростен дългът й към бившия Съветски съюз, който възлиза на 3,5 милиарда долара.