Две от големите обсерватории на НАСА, космическият телескоп "Джеймс Уеб" и космическият телескоп "Хъбъл", заснеха едновременно кадри на уникален експеримент на НАСА, при който космически кораб умишлено се разби в малък астероид в първия в света тест в космоса за планетарна защита. 

На 26 септември 2022 г., в 19:14 ч. ДАРТ умишлено се разби в Диморфос , луната на астероида в двойната астероидна система на Didymos. Това беше първият в света тест на техниката за смекчаване на кинетичното въздействие, използвайки космически кораб за отклоняване на астероид, който не представлява заплаха за Земята, и модифициране на орбитата на обекта. ДАРТ е тест за защита на Земята срещу потенциални опасности от астероиди или комети.
Координираните наблюдения на Хъбъл и Уеб са нещо повече от оперативен крайъгълен камък за всеки телескоп – има и ключови научни въпроси, свързани с състава и историята на нашата слънчева система, които изследователите могат да изследват, когато комбинират възможностите на тези обсерватории.

„Уеб и Хъбъл показват това, което винаги сме знаели, че е вярно в НАСА: Научаваме повече, когато работим заедно“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън. 

„За първи път Уеб и Хъбъл заснеха едновременно изображения от една и съща цел в космоса: астероид, който е бил ударен от космически кораб след пътуване от седем милиона мили. Цялото човечество с нетърпение очаква откритията да дойдат от Уеб, Хъбъл и нашите наземни телескопи – за мисията DART и извън нея.“
 
Наблюденията от Уеб и Хъбъл заедно ще позволят на учените да получат знания за природата на повърхността на Диморфос, колко материал е бил изхвърлен от сблъсъка и колко бързо е бил изхвърлен. Освен това Уеб и Хъбъл уловиха удара в различни дължини на вълната на светлината – Уеб в инфрачервена и Хъбъл във видима. Наблюдаването на въздействието в широк набор от дължини на вълните ще разкрие разпределението на размерите на частиците в разширяващия се облак прах, помагайки да се определи дали е изхвърлил много големи парчета или предимно фин прах. Комбинирането на тази информация, заедно с наблюденията на наземния телескоп, ще помогне на учените да разберат колко ефективно кинетичното въздействие може да промени орбитата на астероида.

Уеб направи едно наблюдение на мястото на удара преди сблъсъка, а след това няколко наблюдения през следващите няколко часа. Изображенията от близката инфрачервена камера на Webb (NIRCam) показват стегнато, компактно ядро, с струи материал, изглеждащи като струи, струящи далеч от центъра на мястото, където се е случил ударът.
Уеб наблюдава удара в продължение на общо пет часа и заснема 10 изображения. Данните са събрани като част от Програмата за наблюдение на цикъл 1 на Уеб за гарантирано време 1245, ръководена от Хайди Хамел от Асоциацията на университетите за изследване на астрономията (AURA).

Хъбъл също засне наблюдения на двоичната система преди удара, а след това отново 15 минути след удара на ДАРТ върху повърхността на Dimorphos. Изображения от широкообхватната камера 3 на Хъбъл показват удара във видима светлина. Изхвърлянето от удара изглежда като лъчи, простиращи се от тялото на астероида. По-смелият, разклонен шип на изхвърляне вляво от астероида е в общата посока, от която ДАРТ се приближи.

Някои от лъчите изглеждат леко извити, но астрономите трябва да погледнат по-отблизо, за да определят какво може да означава това. В изображенията на Хъбъл астрономите изчисляват, че яркостта на системата се е увеличила три пъти след удара и виждат, че яркостта остава стабилна дори осем часа след удара.
 
Хъбъл планира да наблюдава системата Didymos-Dimorphos още 10 пъти през следващите три седмици. Тези редовни, относително дългосрочни наблюдения, докато изхвърлящият облак се разширява и избледнява с течение на времето, ще нарисуват по-пълна картина на разширяването на облака от изхвърлянето до неговото изчезване.

„Когато видях данните, бях буквално онемял, зашеметен от удивителните детайли на изхвърлянето, което Хъбъл улови“, каза Джиан-Янг Ли от Института за планетарни науки в Тусон, Аризона, който ръководи наблюденията на Хъбъл. „Чувствам се щастлив да стана свидетел на този момент и да бъда част от екипа, който направи това да се случи.“

Хъбъл засне 45 изображения във времето непосредствено преди и след удара на ДАРТ с Диморфос. Данните от Хъбъл бяха събрани като част от Цикъл 29 Програма за общи наблюдатели 16674 .

„Това е безпрецедентна гледна точка на безпрецедентно събитие“, обобщи Анди Ривкин, ръководител на екипа за разследване на ДАРТ от лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс в Лорел, Мериленд.
 
НАСА