/ iStock/Getty Images
Ако можеха, динозаврите със сигурност биха поразмишлявали над този вариант. Научнофантастични филми като "Армагедон" и "Не поглеждай нагоре" го обмислят от дълго време. Този път обаче НАСА  опита нещо, което не е правено никога досега - отклони траекторията на астероид, удряйки в него сонда-камикадзе, предаде Франс прес. 

Това е тест за "планетарна отбрана", който трябва да направи възможна по-добра защита на човечеството срещу потенциална бъдеща заплаха.
Мисията стартира миналия ноември от Калифорния. След десет месеца пътуване сондата, в 23:14 часа по Гринуич, удари астероида Диморфос (Диморф) със скорост над 20 000 километра в час.

Сондата ДАРТ е не по-голяма от автомобил, а целта ѝ е с диаметър около 160 метра (половината от височината на Айфеловата кула).
Място за паника няма. Астероидът Диморфос по никакъв начин не представлява заплаха за Земята: в най-близката си точка орбитата му около Слънцето е на седем милиона километра от нас. 

Тестът обаче е важно да бъде направен, преди "човечеството да открие реална необходимост", казва Андреа Райли, ръководител на мисията.
Моментът на сблъсъка е зрелищен и е проследен на живо във видеоканала на американската космическа агенция. 

Сценарият не предвиждаше унищожаване на астероида, а само лек тласък. Техниката се нарича кинетичен удар.



Диморфос всъщност е спътник на по-голям астероид - Дидимос (Дидим) с диаметър 780 метра, около който обикаля за 11 часа и 55 минути. 
Целта е да се съкрати орбитата на Диморфос около Дидимос с около десет минути.

Тази промяна може да бъде измерена с телескопи от Земята, като се наблюдава изменението в яркостта при преминаването на малкия астероид пред големия.
Целта може да изглежда скромна, но тази демонстрация е от решаващо значение за бъдещето.

Важното е да се разбере по-добре как ще реагира Диморфос, представител на популация от доста често срещани астероиди, чийто точен състав не е известен. Ефектът от удара до голяма степен зависи от неговата порьозност, т.е. дали е повече или по-малко компактен.

Събитието е наблюдавано и от космическите телескопи "Хъбъл" и "Джеймс Уеб", които би трябвало да успеят да открият ярък облак прах.
През 2024 г. трябва да излети европейската сонда "Хера", която ще достигне Диморфос през 2026 г., за да оцени на място последствията от удара и да изчисли за първи път масата на астероида.

Много малко от известните астероиди се считат за потенциално опасни и нито един не представлява заплаха през следващите 100 години.

"Гарантирам обаче, че ако се чака достатъчно дълго, такъв обект ще се появи", заяви главният учен на НАСА Томас Цурбухен
В близост до Земята са каталогизирани около 30 000 астероида с различни размери. Те се наричат близкоземни обекти, чиято орбита пресича тази на нашата планета. Всяка година се откриват около 3000 нови.

Повечето еднокилометровите астероиди вече са открити. Според учените обаче са известни само 40 процента от 140-метровите и по-големи астероиди, способни да опустошат цял регион.

Ако пропусне целта си, сондата ДАРТ разполага с достатъчно гориво, за да направи нов опит след две години. 
Ако мисията е успешна, това е първата стъпка към реална отбранителна способност, смята Нанси Чабът от НАСА: "Астероиди са удряли Земята в продължение на милиарди години и това ще се случи отново. Като хора, нека живеем в цивилизация, в която можем да го избегнем".
БТА