/ БГНЕС
С 64 мача за 6 седмици до края на юли английската Висша лига се завръща с пълна мощ в ефира на DIEMA SPORT след 3-месечна футболна суша при ограниченията заради пандемията COVID-19. За доиграването на сезон 2019/2020 бяха въведени доста новости, като се започне с мачове пред празни трибуни с най-много 300 души, разпределени в две зони във вътрешната част на стадиона - Червена и Кехлибарена. 

В т. нар. Червена зона ще влизат най-много 110 души с достъп до терена, тунела, техническата зона и съблекалните. Те ще трябва да имат т. нар „клиничен паспорт“, който удостоверява отрицателна проба за коронавирус от тест, направен в предните 5 дни. Кехлибарената зона с цвят на хубава студена бира включва всички останали сектори във вътрешността на стадиона, с изключение на Червената зона. Влиза се с попълнен медицински въпросник и след измерване на температурата.
Зелената зона е извън стадиона – паркингите и местата за телевизионните екипи.

Футболът след Covid-19: Играчите остават на сухо, жълт картон за плюнка

От отборите се изискват всекидневни прегледи – на играчите и персонала, със задължителни тестове за коронавирус преди мач. Разрешено е да се пътува и с лични автомобили, а на стадиона футболистите и останалите от състава ще влизат през обезопасено и дезинфекцирано трасе до съблекалните. В тях трябва да е обезпечено достатъчно пространство за безопасна дистанция, включително и под душовете. Там, където е възможно, играчите от двата отбора ще използват различни тунели към терена. В тунелите се забраняват ръкостисканията.

На дезинфекция подлежат, освен съблекалните и скамейките, също и топките, гредите, флаговете за корнер и таблата за смените. При изслушването на химна на Висшата лига играчите няма да са наредени в редица, както досега, а на дистанция един от друг. Традиционното здрависване между футболистите от двата отбора и съдиите отпада, както и ръкостискането между капитаните и реферите при жребия.

Тъй като няма да има деца, които да подават топката, реферите ще решават според ситуацията дали избитата на трибуните топка да бъде върната или да се пусне някоя от резервните, наредени около терена.

Зрелищни срещи от английската Висша лига по DIEMA XTRA и в PLAY DIEMA XTRA от 17 юни

Лекарите и медицинските лица трябва да бъдат с предпазни маски и ръкавици. Реферът спира играта за не повече от минута в средата на всяко полувреме за освежаване с вода, газирани и/или изотонични напитки. Всеки играч ще пие от своя лична бутилка.

Забраняват се плюенето и секненето, ръкостисканията, събирането на големи групи на терена и около него, както и контакт с реферите. Дистанцията е препоръчителна в съблекалните, при разгрявката, смените, спрямо реферите и при празнуването на гол.

След мач задължителните интервюта за телевизията ще са на открито край терена, микрофоните трябва да са на дълга поставка – все с цел на спазване на безопасна дистанция, те ще бъдат почиствани щателно и дезинфекцирани между интервютата. А тези с двамата мениджъри ще бъдат виртуални.

Безпрецедентният сезон, пренареден за летните месеци, стартира от сряда, 17 юни, с мача Астън Вила – Шефилд Юнайтед. Пред празни трибуни на „Вила Парк“ за безопасна социална дистанция, но с милиони пред телевизорите в цял свят. За DIEMA SPORT 2 ще коментира Илия Атанасов.

А в 22:15 ч. утре е гвоздеят на деня Манчестър Сити – Арсенал, който ще започне (може би) със сърдечна прегръдка между двамата мениджъри Пеп Гуардиола и Микел Артета, работили рамо до рамо до декември 2019 г. на „Етихад“.

В петък Висшата лига продължава с Норич Сити – Саутхемптън (от 20 ч.) и Тотнъм – Манчестър Юнайтед (22:15 ч.) преди ударната футболна доза през уикенда.

В събота има 4 мача в Премиершип, а в неделя – още 3, последният от които е дербито Евертън – Ливърпул.

Ето мачовете от ВЛ по DIEMA SPORT тази седмица (DIEMA SPORT 2|:

Сряда, 17 юни:
20 ч.: Астън Вила – Шефилд Юнайтед (коментатор Илия Атанасов)
22:15 ч.: Манчестър Сити – Арсенал (коментатор Георги Драгоев).

Петък, 19 юни:
20 ч.: Норич Сити – Саутхемптън
22:15 ч.: Тотнъм – Манчестър Юнайтед.

Събота, 20 юни:
14:30 ч.: Уотфорд – Лестър Сити
17 ч.: Брайтън – Арсенал
19:30 ч.: Уест Хям Юнайтед – Улвърхемптън
21:45 ч.: Борнмът – Кристъл Палас.

Неделя, 21 юни:
16 ч.: Нюкасъл Юнайтед – Шефилд Юнайтед
18:15 ч.: Астън Вила – Челси
21 ч.: Евертън – Ливърпул.